X KAPAT
X KAPAT
Zonguldak'a Hoşgeldiniz... Zonguldak Seni Bekliyor! Hemen üye olun veya giriş yapın...
Facebook İle Oturum Açın
veya
Şifremi Unuttum
Kayıtlı Değil misiniz? Hemen Hesap Oluşturun

Karadeniz’in Saklı Cenneti: Zonguldak’ta Gezilecek Yerler

TABİATIYLA ZONGULDAK Karadeniz’in Saklı Cenneti: Zonguldak’ta Gezilecek Yerler

Emeğin başkenti, kara elması, masmavi denizi, eşsiz doğal güzellikleriyle Karadeniz’in saklı kalmış yeryüzü cennetlerinden biri. İşte Zonguldak’ta gezilecek yerler…

Bir yıl önce 10029 Okunma
YAZAR : https://www.turizmgunlugu.com/2023/06/13/zonguldakta-gezilecek-yerler/

Benimle Zonguldak'ın gezilecek yerlerini birlikte keşfetmeye hazır mısınız? Fotoğraf: Turizm Günlüğü

Yazar : Sahra GÜLAL

Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer alan ve Türkiye’nin kömür madenleriyle ünlü şehri Zonguldak. Yurt içinde alternatif ya da farklı bir rota arayanlar için biçilmiş kaftan. Şehir mutlaka görülmesi gereken birbirinden şahane gezi duraklarına sahip. Gezilecek yerleri keşfetmeden önce seyahat tüyolarımın yer aldığı Zonguldak Gezi Rehberi yazısına mutlaka göz atmayı unutmayın.

Orhan Veli Kanık’ın şu dizeleriyle başlamalı bence bu seyahat:

“Siyah akar Zonguldak’ın deresi
Yüz karası değil, kömür karası
Böyle kazanılır ekmek parası”

Ve ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleriyle de bitmeli:

“Zonguldak’ın derin toprakları altındaki servet-i madeniyye ne kadar kıymetli ise bizim nazarımızda Zonguldak da o kadar kıymetli bir vilayetimizdir.”

Başlangıç için notlarımızı aldıysak artık şehri keşfedeceğimiz gezi duraklarına geçebiliriz:

Daha fazla Zonguldak fotoğrafı ve reels videosu için hemen şimdi @fotokusagi instagram hesabımı takip edebilirsiniz. (:

Yazıdaki Başlıklar

Zonguldak’ta Gezilecek Yerler
1. Zonguldak Merkez

 

Zonguldak'ta gezilecek yerler
Zonguldak Gökgöl Mağarası. ©️ Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

 

Gökgöl Mağarası

3.350 metre toplam uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun onuncu, Zonguldak’ın ise en uzun ikinci mağarası olan Gökgöl, 875 metrelik yürüyüş yoluna sahip. Mağara içerisinde yağışlı dönemlerde debisi artan bir yer altı deresi akıyor. Ayrıca damla taş birikimi yönünden de son derece zengin bir yer.

Mağaranın girişten büyük çöküntü salonuna kadar olan bölümleri Fosil giriş, Astım Salonu, Harikalar Salonu ve Mucizeler Salonu gibi adlarla isimlendirilmiş. Mağaranın içinde sarkıtlar, dikitler, sarkıt ve dikitlerin birleşmesinden meydana gelen sütunların yanı sıra bayrak damla taşları ve dere üzerinde yer alan yoğun makarna sarkıtları görülmeye değer.

Zonguldak'ta gezilecek yerler
Gökgöl Mağarası’nda yer kabuğunun nasıl katman katman bir yapıya sahip olduğunu anladığım ve hayran kaldığın anlardan biri. ©️ Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Yer kabuğunu oluşturan katmanları yakından görmek…

Şahane bir ışıklandırma ve yürüyüş platformu sayesinde siz de benim gibi mağaranın en özel köşelerini keşfedebilirsiniz. Yine de bazı alanların karanlık oluşu, ıslak zemin ve sarkıtlar nedeniyle tehlikeli olduğunu söylemeliyim. Dikkat ettiğiniz sürece keyifli bir inceleme gezisi gerçekleştirebilirsiniz.

Bu arada Gökgöl Mağarası, yıl içinde sıcaklık ve nem oranının fazla değişmemesi nedeni ile mikroklima özelliğine de sahipmiş. Mağaranın bu özelliğinden dolayı özellikle solunum yolu (astım) hastalarının tedavisinde yararlanılıyormuş. Yani mağara sağlık turizmi bakımından da büyük öneme sahip.

Zonguldak'ta gezilecek yerler
Gökgöl Mağarası’nı gezerken denk geldiğim ilginç oluşumlardan bir tanesi. ©️ Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Farklı konseptteki oluşum aydınlatmaları, engelli dostu yürüyüş yolları, cam köprüleri, seyir terasları ve yeni tamamlanan hediyelik eşya satış yeri, ziyaretçi merkezi, tuvalet ve otoparkı gibi alanları da olan Gökgöl Mağarası’nı ziyaret etmek için ise en uygun zaman yaz ayları. Mağara, her gün 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık. Mağarayı gezmek için özel bir rehber eşliğinde turlara katılabilirsiniz. Bu sayede mağaranın tarihi, coğrafi ve biyolojik özellikleri hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilirsiniz. Mağara içinde yürümek için mutlaka rahat ayakkabılar tercih edin. Nemli ve serin ortam nedeniyle yanınıza uygun giysiler alın. Bu arada mağara içinde fotoğraf çekmek serbest ancak flaşlı fotoğraf çekmek yasak.

Zonguldak'ta gezilecek yerler
Zonguldak’ın Harmankaya Şelaleleri Tabiat Park’ında bahsettiğim zorlu parkurlar ve tırmanışlar size bu eşsiz manzaraları sunacak. ©️ Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Harmankaya Şelaleleri Tabiat Parkı

Zonguldak şehir merkezine 4 km mesafede yer alan bu muhteşem kanyon 2019 yılında Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiş. Dere yatağı boyunca 4,5 km uzunluğundaki yürüyüş parkurunun son noktasında rakım 455 metreyi buluyor. Burada size parkur boyunca 5 ila 34 metre yüksekliğine ulaşan 10 şelale eşlik ediyor. Parkurun 2500 metresinde ister Zonguldak Kent Ormanı’nda isterseniz Kuş Kayası’nda keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Görsellerin büyük halini görmek için üstlerine tıklayın. ©️ Fotoğraflar: Sahra Gülal / @fotokusagi

Eğer benim gibi outdoor faaliyetlerden uzak biriyseniz sizi uyarmalıyım; yürüyüş rotası oldukça zorlu bir parkur. Biz özellikle küçük çaplı bir sel felaketinden sonra kanyonu ziyaret eden ilk grup olduğumuz için kanyonun zemini ve parkuru hasar görmüş bir anına denk geldik. Fakat tekrar ediyorum; doğa sporlarından uzak olanlar için derecesi zor olan bir parkur. Her ne kadar ahşap köprüler, merdivenler, adım taşları olsa da kaygan zemin, tehlikeli yüksek ve dar alanlar, yağmur faktörü, 4,5 km’lik engebeli bir arazi işinizi zorlaştıracak etkenler arasında.

Zonguldak'ta gezilecek yerler
Zonguldak Maden Müzesi, taşkömürü madencilik kültürünü iliklerinize kadar yaşatıyor. ©️ Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Maden Müzesi ve Kömür Deneyim Ocağı

Zonguldak’ın madencilik tarihine tanıklık etmek isterseniz, Avrupa Endüstriyel Mirası Rotası üyesi olan Zonguldak Maden Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Maden işçiliği ve madenlerin tarihi hakkında bilgi edinebileceğiniz müzede 1840’lı yıllardan bu yana kömür üretiminde kullanılan araç ve gereçleri, karbonifer fosilleri, kömürden elde edilen ürünleri, eser niteliğinde dokümanları, harita ve film gibi materyalleri görebilirsiniz. Taşkömürünün sosyal, kültürel ve ekonomik hayata katkılarına da şahit olacağınız müzede simülasyonlar, maketler ve dokunmatik ekranlar ile kömürün yer altından gün yüzüne çıkarılması süreçlerini canlı bir şekilde deneyimleyebilirsiniz.

Zonguldak'ta gezilecek yerler
Müzenin yanında bulunan ve daha önce TTK tarafından Eğitim Ocağı olarak kullanılan galeri, şimdi Kömür Deneyim Ocağı olarak hizmet veriyor. Burada inanılmaz duygular hissedeceğinize eminim. ©️ Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Özellikle müze içerisindeki kuyudan kafesle inerek deniz seviyesinden yüzlerce metre aşağıda çalışan işçilerin günlük yaşamının bir parçası olan maden ocağına girip gerçek bir maden ocağı ve işçisi deneyimi yaşayabilirsiniz. Kömür Deneyim Ocağı’nda nefesimin kesildiğini, içimi acı bir hüznün kapladığını, simülasyonda olsa korku ve endişe duygularını bir arada yaşadığımı ama yine de gezi grubundan ayrı düşmeme neden olan fotoğrafçılık tutkumla burayı keşfettiğimi söyleyebilirim.

Maden Ocağında kullanılan baretleri temsil eden meslekler: Kırmızı Baret: Emniyet işçisi yani Barutçu, Beyaz Baret: Yöneticiler ve Mühendisler, Sarı Baret: İşçi, Lacivert Baret: Yardımcı, Teknik Personel. ©️ Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü 08.30-17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Adres: Çınartepe Mah. Bülent Ecevit Cd. No: 170 67040 Merkez/Zonguldak
İletişim: 0 372 253 54 36 (Hafta içi 09.00-18.00)

Zonguldak'ta gezilecek yerler
Zonguldak’ta deniz kenarında, karstik yapısal özellik taşıyan kayalık içine yapılmış olan Varagel Tüneli, Fener’i liman arkasına bağlayan tarihi bir tüneldir. ©️ Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Varagel Tüneli (Fener Tünelleri)

Endüstriyel amaçlı kullanım için 1891-1893 yılları arasında inşa edilmiş olan tünel, iki kısa bir uzun üç tünelden oluşuyor. Büyük Varagel tünelinin uzunluğu 200 metre. Geçmişte ocaklardan çıkan kömürlerin lavuarlarda ayıklanıp yıkanmasıyla ortaya çıkan lavuar atıkları, demiryoluyla liman arkasındaki tünele taşınır ve tünel içindeki “varagel” adı verilen taşıyıcıyla Fener Mahallesi’ndeki kayalıklardan denize dökülürmüş. Bu anlamda 1940’lara kadar aktif olarak kullanılan tünel, bu tarihten sonra atıl duruma geçmiş. 2015 yılında ise Zonguldak Belediyesi tarafından onarılarak gezi yolu olarak kullanıma açılmış.

Zonguldak'ta gezilecek yerler
Başta kömür olmak üzere yükleri şilep türü gemilere yüklemek amacıyla kullanılan Şarjömen Rapid İskelesi. ©️ Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Şarjömen Rapid İskelesi

Zonguldak limanı içinde işlevi itibarıyla “yükleme/doldurma (chargement)” anlamına gelen bu anıtsal yapı, havzada üretilen ve demiryoluyla limana getirilen kömürü limandaki vapurlara yüklemek için yapılmış. İskele kalker taşının yontulması ile inşa edildiği için dönemin özgün bir örneği ve 100 yılı aşkın süredir tuzlu su içinde kalabilmiş en eski mimari değer imiş. 2009 yılında “taşınmaz kültür varlığı” olarak tescil edilmiş olan bu tarihi kömür yükleme iskelesinin solunda yer alan Zonguldak yazısıyla hatıra fotoğrafı çekilebilir, iskelede küçük bir yürüyüş de yapabilirsiniz.

Kapuz Plajı

Karadeniz’deki 7 mavi bayraklı plajdan biri olmasının yanı sıra Zonguldak’taki tek mavi bayraklı plaj olma özelliğine sahip. Şehir merkezinde yer alan Kapuz Plajı, 180 metre uzunlukta ve 25 metre genişliğinde. Zonguldak Belediyesi tarafından işletilen bir halk plajı olan Kapuz Plajı, yeşille mavinin buluştuğu özel yerlerden.

Zonguldak'ta gezilecek yerler

Bu arada plajı içinden olduğu gibi dışarıdan hatta kuş bakışı görebileceğiniz noktalardan deneyimlemek de eşsiz bir ayrıcalık olacak. Ben bu ikinci kısmı az da olsa deneyimleme şansı buldum ve hareket halindeki aracımızdan anlık bir kareyle objektifime yansıyan bu eşsiz manzarayı ölümsüzleştirebildim.

2. Alaplı

 

Zonguldak'ta gezilecek yerler
Bölüklü Yaylası, Zonguldak’a 80, Alaplı’ya 35 km uzaklıktadır. Fotoğraf: visitzonguldak.com

Bölüklü Yaylası (rakım 1100 m)

Alaplı ilçesi, Gümeli beldesinde bulunan yayla ilin en yüksek noktası olan Bacaklı Yayla’nın (rakım: 1630 m) eteklerinde konumlanıyor. Yaylacılık geleneklerinin devam ettiği bölgede Alaplı Fındığını deneyebilir, anıt porsuk ağacını yakından görebilirsiniz.

Zonguldak'ta gezilecek yerler
Tarihi neredeyse Mısır piramitlerine kadar uzanan bu ağacın Hititlerin Anadolu’ya göç ettiği yıllarda bile burada olduğunu bilmek oldukça şaşırtıcı. Fotoğraf: visitzonguldak.com

Konusu açılmışken Gümeli Porsuk Ağacı, “Dünyanın En Yaşlı Porsuk Ağacı” unvanına sahip. Gümeli Tabiat Parkı içinde bulunan ağacın bilimsel adı Taxus Baccata L.’dir. Dünyada bugüne kadar tespit edilmiş, yaşayan en yaşlı 5. ağaçtan biri. Türkiye’nin ise bilinen en yaşlı ağacı. Yaşı 2016 tarihinde 4112 olarak tespit edilmiş. 2023 tarihli günümüzde ağaç 4119 yaşında. Varlıklarına tanıklık ettiği medeniyetler tarafından ‘ölümsüzlük, yeniden doğuş ve başkalaşım’ sembolü olarak kabul görmüş. Porsuk, dayanıklı ve esnek bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kalkan, ok, yay gibi malzemelerle savaşların kaderini değiştirmiştir. Gümeli Porsuğu’nun boyu 25,5 metre, çevresi 7,7 metredir.

Ulutan Barajı, Zonguldak’ta, Ulutan Çayı üzerinde, içme suyu temini amacıyla 1979-1986 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Fotoğraf: visitzonguldak.com

Ulutan Barajı

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde yer alan Ulutan Barajı, doğal güzellikleri ile ünlüdür. Baraj gölünde yürüyüş ve piknik yapabilir, doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz.

3. Çaycuma

 

Zonguldak'ta gezilecek yerler
2 km uzunluğunda olan Filyos Plajı’nda, Abacık Mevkii’nden kaleye kadar denize girme imkânı bulunmaktadır. Fotoğraf: visitzonguldak.com

Filyos (Filyos Kalesi – Filyos Limanı – Filyos İskele – Filyos Sahili – Filyos Bazalt Sütunları – Filyos Kuş Cenneti ve Filyos Çayı) 

Filyos Limanı, Zonguldak’ın en güzel doğal limanlarından biri. Çaycuma ilçesinin şirin bir beldesi olan Filyos; turkuaz renkteki denizi, temiz sahili ile Karadeniz’e açılan yeşil ve mavi bir pencere. Deniz, sualtı dalış, kamp/karavan, kültür ve gastronomi turizmi açısından ilgi odağı haline gelmiştir. Filyos’ta kale, liman, iskele, plaj, bazalt sütunları, kuş cenneti ve çayı görülmesi gereken önemli yerler arasında.

Zonguldak'ta gezilecek yerler
Filyos, MÖ III. yüzyılda ticari amaçla kurulmuş bir Milet kolonisidir. Kent ilkçağda Karadeniz’in kuzeyinden getirilen malların boşaltıldığı önemli bir ticaret merkezi olarak bilinmektedir. Tios Antik Kenti. Fotoğraf: visitzonguldak.com

Tios Antik Kenti

Karadeniz Bölgesi’nde bulunan 3 antik kent içinde (Heraklia Pontika, Amastris, Tios) kalıntıları günümüze kadar korunarak ulaşan ve üzerinde modern yerleşim olmayan tek antik kent özelliğine sahip. Yaklaşık 60 hektarlık bir alanı kapsayan antik kent, tarih boyunca “Tios, Tieion, Tianon, Tius, Tion, Tium” gibi isimlerle anılmış. Kent, M.Ö. 7. yüzyılda Tios adlı bir rahip önderliğinde Miletos’dan gelenler tarafından kurulmuş. Roma Döneminde M.Ö. 70 yılında yakılarak yağma edilmiş ancak daha sonra yeniden inşa edilerek ticaret ve balıkçı kenti haline gelmiş. Bizans döneminde  M.S. 5. yüzyılda önemli bir dini merkez olan kent 14. ve 15. yüzyılda Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde önemini yitirerek küçük bir balıkçı köyüne dönüşmüş.

2006 yılında başlayan ve halen devam eden kazılarda ise; antik liman, kale, Roma İmparatorluk Dönemi Akropol Tapınağı, Nekropolis, kilise, hamam, antik tiyatro, su kemerleri, savunma kulesi, değirmen işliği, tüneller, kent içi yollar ile su sarnıcı ortaya çıkarılmış.

Çayırköy Mağarası’na giriş, 30 metreye yakın dik bir düşüşle başlayıp, 500 metre sonra sifona ulaşmaktadır. Sifon, suların az olduğu dönemlerde ancak geçilebilmektedir. Buradan sonra göller ile yatay olarak ilerleyen mağaranın sonunda derin bir göl bulunmaktadır. Fotoğraf: visitzonguldak.com

Çayırköy Mağarası

1300 metre uzunluğundaki mağara, botla gezilebilecek kadar geniş alanları olan bir yeraltı nehrine sahip. Yaklaşık 25 km uzakta bulunan Tios Antik Kenti’nin içme suyu Roma döneminde bu mağaradan sağlanmış. Çayırköy Tarihi Su Kemeri gibi yapılarla antik kente su aktarımı yapılmış. Mağara içinde barındırdığı yarasa kolonileri açısından da önemli bir cazibe merkezi. Çayırköy Köprüsü ve Kadıoğlu Mozaikleri ise bu bölgede görülmesi gereken bir başka gezi noktaları. Zonguldak’ta gezilecek yerler. Zonguldak’ta gezilecek yerler.

4. Devrek

 

Zonguldak Devrek Baston Müzesi. ©️ Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Baston Park, Baston Satış Yerleri ve Müzesi

Devrek, doğal güzelliklere sahip olmasının yanında baston ve baston ustalığı ile tanınıyor. Devrek Bastonculuğu, babadan oğula, ustadan çırağa aktarılarak günümüze ulaşmış bir zanaat. Baston ustaları, bastonun gövde kısmında istenilen incelikte işlemeye elverişli kızılcık ağacını tercih ediyorlarmış. (Sebebi esnek ve sağlam bir ağaç olması.)

Baston satış merkezi ziyaretçilere farklı baston türleri sunarken baston yapımını gözlemleme imkanı vermektedir. ©️ Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Klasik Devrek Bostonu’nda en çok burma form tercih ediliyor. Bu formda yaygın figür olarak tarih boyunca sağlık ve şifa sembolü olan yılan figürü kullanılıyormuş. Baston Müzesi’nde dünyadan ve Türkiye’den çeşitli baston örneklerini daha yakından görebilirsiniz. Dilerseniz hediyelik eşya dükkanından beğendiğiniz model bir bastonu satın alabilirsiniz.

Devrek Safranbolu Evleri

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde bulunan Safranbolu Evleri, Osmanlı dönemine ait mimari özellikleri yansıtıyor. Bu tarihi evleri ziyaret ederek, geçmişe yolculuk yapabilirsiniz. Ayrıca Devrek Simidi, Beyaz Baklava ve Cevizli Gömeç bu bölgenin öne çıkan lezzetlerinden.

5. Kozlu

 

Kozlu sahilinde parklar, spor alanları, ve kafeler ile birlikte ziyaretçilere farklı aktivite olanakları sunuluyor. Fotoğraf: visitzonguldak.com

Kozlu Sahili ve Sahil yolu

Kozlu Polis Evi’nden başlayıp Öküşne mevkiine kadar uzanan parklar, spor alanları ve kafeler ile birlikte farklı aktivite olanakları sunan Kozlu sahili mavinin tüm tonlarıyla sizi bekliyor.

Değirmenağzı Plajı, geniş kumsalı, berrak denizi ve çevresindeki tesisler ile ziyaretçilere çeşitli aktiviteler sunuyor. Fotoğraf: visitzonguldak.com

Değirmenağzı Plajı

Karadeniz’in serin sularında yüzmek ve güneşlenmek için harika bir yer olan bu plaj, doğal güzelliği ve temiz havası ile ünlü. Zonguldak’ın en popüler plajlarından da biri. Plaj, kumlu ve geniş bir alana sahip. Sahil boyunca bitki örtüleriyle dolu bir yürüyüş yolu da mevcut. Ayrıca Değirmenağzı Şelalelerini de ziyaret etmeyi unutmayın.

Büfe, ilkyardım, ankesörlü telefon, çay bahçesi ve restoran gibi tesisler içermekte olan Ilıksu Plajı yaz aylarında ilgi görmektedir. Fotoğraf: visitzonguldak.com

Ilıksu Plajı

Ilıksu Plajı, serin ve temiz Karadeniz sularına sahip bir plaj. Burada güneşlenerek dinlenebilir, yüzebilir veya plajda birçok aktivite yapabilirsiniz. Plajda tuvalet, duş, soyunma kabinleri, şezlong ve şemsiye kiralama seçenekleri de bulunmakta. Ayrıca bölgede bulunan uzunluğu 800 metre olan Ilıksu Mağarası’na da gidebilirsiniz. Mağara içindeki travertenleri, doğal sifonu ve guanayı görebilirsiniz.

6. Gökçebey

 

Süzek Macera Parkuru: Doğayı, yeşili ve keşfetmeyi seven herkesin severek gitmek isteyeceği 4-5 km’lik yürüyüş parkurunun 900 metresi dere içi yürüyüş şeklindedir. Sıralı şelalelerin yer aldığı parkurda tertemiz suda yüzme imkanı veren doğal havuzlar da yer almaktadır. Fotoğraf: visitzonguldak.com

Süzek Kanyonu ve Şelaleleri

Bozulmamış doğal yapısı ve görülmeye değer tabiat güzelliği sunan 7 adet irili ufaklı şelaleye sahip. Doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, kanyon geçişi gibi macera sporlarının yapılabileceği Süzek Kanyonu, sizi adrenalin dolu bir maceraya çağırıyor. Zonguldak’ta gezilecek yerler.

Gaziemir Kaplıcası

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde bulunan Gaziemir Kaplıcası ise termal turizm açısından önemli bir yer. Kaplıcada termal suyun faydalarından yararlanabilirsiniz. Gökçebey Fidanlığı, Çanakçılar Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ile Herkime Evleri ilçede gezilecek diğer popüler gezi durakları.

7. Kilimli

 

2012 tarihinde Türkali Plajı (Mavi Bayrak) iyi kalitede su olarak kaydedilmiştir. Fotoğraf: visitzonguldak.com

Türkali Sahili

2 km uzunluğunda ilin en uzun ve en temiz sahillerinden biri. Plajının hemen yanından geçen demiryolu ise mavi ile yeşil arasında bir çizgi oluşturmaktadır. Burada denizin keyfi ile endüstri mirasının ve doğanın bütünleşmiş halinin deneyimini yaşayabilirsiniz.

Türkiye’nin en uzun mağaralarından biri olan (toplam uzunluğu 10 km) Kızılelma Mağarası, Türkiye’nin ikinci uzun mağara sistemi unvanını taşımaktadır. Fotoğraf: visitzonguldak.com

Kızılelma – Cumayanı Mağarası

Yüzbinlerce yıl önce oluşmuş olan mağaranın tarihi, 1957 yılında keşfedilmesine kadar bilinmiyormuş. Mağara, 1991 yılında turistik bir yer olarak hizmet vermeye başlamış. Mağara içinde birçok göl, sarkıt ve dikitler bulunuyor. Aydınlatma sistemleri ve yürüyüş yollarıyla donatılmış olan Cumayanı Mağarası, haftanın her günü ziyaret edilebilir. Mağara içinde fotoğraf çekmek serbest. Ayrıca tuvalet ve kafeterya gibi hizmetler de mevcut.

Radar Tepe Yamaç Paraşütü

Bu tepe, doğal güzelliği ve panoramik manzarasıyla ünlü. Soğuk Savaş döneminde Türkiye’nin hava savunma sistemlerinden birinin parçası olarak inşa edilmiş. Günümüzde tepe, turistik bir mekan olarak hizmet veriyor. Radar Tepe’nin en çarpıcı özelliği; Zonguldak’ın doğal ve tarihi panoramik manzarasına sahip olması. Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz tepeye çıkmak için teleferik sistemini kullanabilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları
KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE ZONGULDAK Karadeniz Ereğli Gezi Rehberi: Herkül Kenti’nde Gezilecek Yerler

​ Tarihin ve doğanın birleştiği yer Karadeniz Ereğli’nin (Kdz. Ereğli) büyüleyici atmosferini keşfedeceğiniz bir seyahat rehberine hazır olun. İşte Karadeniz Ereğli gezi rehberi. Ereğli’de gezilecek yerler listesi.

YAZAR : https://www.turizmgunlugu.com/2023/06/21/karadeniz-eregli-gezi-rehberi/
KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE ZONGULDAK Deniz, dal parçaları ve hayaller: Mehmet Türkçelik ile Driftwood Sanatı

Türkiye’nin çeşitli illerinde ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra memleketi olan Filyos’a yerleşen ve ardından burada Çatuk Sanat Evi (Atölye İskele)’ni açan Mehmet Türkçelik, denizden gelen ağaç parçalarından (çatuk) yaptığı sanat eserlerini ziyaretçileriyle buluşturuyor. Fotoğraf: Gezgin ve Fotoğrafçı Nadir Özsoy

YAZAR : https://www.turizmgunlugu.com/2023/06/14/driftwood-mehmet-turkcelik/
KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE ZONGULDAK İlklerin kenti Zonguldak gezi rehberi

İlklerin kenti Zonguldak’ı keşfetmeye hazır mısınız? Bu yol maceraya, lezzete, jeoparka, endüstri mirasına, kültüre, maviye ve alın terine çıkar! İşte Zonguldak gezi rehberi…

YAZAR : https://www.turizmgunlugu.com/2023/06/10/zonguldak-gezi-rehberi/
ENDÜSTRİ MİRASIYLA ZONGULDAK Zonguldak seni bekliyor!

İrfan Önal’ın kaleminden, “sahip olduğu endüstri kimliği ve bunun yansıması olan sosyolojisi ile ülkemizde özgün bir turizm destinasyonu potansiyeli olan Zonguldak” için; şehrin ruhunu yakalayabileceğiniz gezi tavsiyeleri… Zonguldak seni bekliyor!

YAZAR : Turizm Günlüğü / İrfan ÖNAL
DENEYİMLERİYLE ZONGULDAK Zonguldak-Karabük Tren Rotası

Son zamanlarda ülkemizde tren yolculuklarının ne kadar rağbet gördüğünün farkında mısınız? Başta Doğu Ekspresi olmak üzere İzmir Mavi Tren, Van Gölü Ekspresi ve Güney Kurtalan Ekspresi gibi birçok tren hattı ilgi çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu tren hatlarının ülke ekonomisine ve turizm sektörüne olan olumlu etkilerinden dolayı ülkemizdeki diğer hatların da turizme kazandırılması için yeşil ışık yaktı. İşte bu yazımızın da konusu olan Zonguldak-Karabük tren hattı, turizme kazandırılmak istenen hatlardan bir tanesi. Peki sizce neden özellikle bu tren hattının ülkede yaygınlaşması hedefleniyor?

YAZAR : https://gezimanya.com/Yazilar/zonguldak-karabuk-bartin-tren-rotasi
KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE ZONGULDAK Filyos: Tarihin ve Doğanın Birlikteliği

Filyos’un güzelliklerinden bahsetmeden önce onu biraz tanımaya ne dersiniz? Günümüzde Zonguldak Çaycuma’da bulunan beldemizin adı ilk çağlarda Billaeus olarak geçiyordu. Çünkü Karadeniz’e dökülen nehrin adı oydu. Tabii bu isim zaman içerisinde ses değişimlerine uğrayarak Filyos olarak kalmış. Peki ya söz konusu ilk çağlarda neler olmuştu? Filyos’u bu kadar önemli ve değerli kılan şey ne? Tüm bunların cevabı tarihte saklı.

YAZAR : https://gezimanya.com/Yazilar/filyos-tarihin-ve-doganin-birlikteligi
DENEYİMLERİYLE ZONGULDAK Zonguldak Merkezinde Bir Günlük Gezi Rotası

Zonguldak; Batı Karadeniz’in inci tanesi… Neden bu tabiri kullanarak başladık biliyor musunuz? Çünkü Batı Karadeniz illeri arasında yer alan diğer şehirlerimiz Karabük ve Bartın, Zonguldak’ın bir ilçesiydi ve sonradan il statüsüne kavuştu. Onların da değeri yadsınamaz elbette ancak biz bugün Zonguldak’ı anlatacağız. Zonguldak’ın gezip görülecek yerlerinin yanı sıra ülkemiz adına ne gibi önemli özellikleri olduğundan da bahsedeceğiz. Hadi başlayalım.

YAZAR : https://gezimanya.com/Yazilar/zonguldak-merkezinde-bir-gunluk-gezi-rotasi
TABİATIYLA ZONGULDAK Zonguldak Kıyı Şeridi: Batı Karadeniz’in Gözde Sahilleri

“Karaelmas Diyarı” Zonguldak, kendine özgü karakteri ile bölgenin en özel şehirlerinden. Cumhuriyet döneminden bu yana ülke sanayisinin gözbebeği konumunda olan Zonguldak’ı daha iyi anlamak için, tarihin tozlu sayfalarında biraz geriye, 26 Ağustos 1931 tarihine doğru biraz uzanmak ve Atatürk’ün sözlerine kulak vermek gerek: ““Zonguldak’ın derin toprakları altında, bütün Türkiye’yi ihya edecek bir servet yatıyor…”

YAZAR : https://gezimanya.com/Yazilar/zonguldak-kiyi-seridi-bati-karadenizin-gozde-sahilleri
KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE ZONGULDAK Karadeniz Ereğlisi: Karadeniz’de Bir Tatil Beldesi

Batı Karadeniz’de yer alan Karadeniz Ereğlisi, Zonguldak’ın bir liman kasabasıdır ve ilin en kalabalık ilçesidir. Ziyaretçilerin buraya “Küçük İstanbul” demeleri, Ereğli’nin sahip olduğu doğal güzellikler ve tarihi eserlerden olsa gerek. Tarihi MÖ 2000’li yıllara dayanan Ereğli, antik çağdaki kuruluşundan bugüne kadar yerleşime açık olması sebebiyle, arkeoloji ve sanat tarihi bilimleri açısından kayda değer bir önem teşkil eder.

YAZAR : https://gezimanya.com/Yazilar/karadeniz-ereglisi-karadenizde-bir-tatil-beldesi
KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE ZONGULDAK Zonguldak

2021’in odak destinasyonları arasında saydığım “Endüstriyel Miras’ın Kalbi” Zonguldak ve yöresi farklı bir deneyim sunuyor…Bir destinasyonu odağa almanın en pratik yönteminin o yer ile ilgili mini bir blog oluşturmak olduğunu düşündüm.

YAZAR : İrfan Önal
TABİATIYLA ZONGULDAK Harmankaya Şelalesi Zonguldak - Ay Resmen Cennet

Gittiği yerleri gereğinden fazla övmeyi ve bol keseden şairane tanımlar yapmayı seven biri değilim ama bir yer için şair kesileceksem o yer burası olabilir.

YAZAR : melkeontheroad.com
TABİATIYLA ZONGULDAK Çavuşağzı Plajı Kamp Alanı - Zonguldak Kamp Yerleri

Karavanla Batı Karadeniz turumuzun ilk duraklarından biri olan Çavuşağzı Plajı kamp alanı hakkında bilgi vermek istiyorum size bugün.

YAZAR : melkeontheroad.com
KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE ZONGULDAK Kelebeğin Rüyasına Yolculuk – Zonguldak Gezi Rehberi

Bu yazıdaki amacım malum döviz kuru kaynaklı seyahat rotasını yurt içine çevirip kendisine alternatif arayanlarla, hakkında çok az şey bildiği fakat gittiğinde etkilenmeyi umduğu yerler deneyimlemek isteyenlere bilgi sunmak. 

YAZAR : Ümran Öztürk Can
TABİATIYLA ZONGULDAK Zonguldak Tas Gölü

Kutupayısı sponsorluğunda ayıgibigez sloganıyla düzenlediğimiz Kutupayısı Rüya Takımı  #ayıgibigez kampının ilki 2017 Ekim ayında Zonguldak’ta Tas Gölü Doğal Yaşam ve Kamp Alanı‘nda gerçekleşti. Ayıgibigez kampı boyunca hepimiz ayı gibi eğlendik!

YAZAR : melkeontheroad.com
TABİATIYLA ZONGULDAK Batı Karadeniz Ücretsiz Kamp Alanları

Deniz tatillerini kamp yaparak geçirmek isteyenler için harika kamp alanlarını yazdım bugün. Özellikle blogumu ve sosyal medya hesaplarımı takip eden birçok kişinin kamp yapmaya bayıldığını biliyorum. O yüzden hazır bahar da geliyorken gidip gördüğüm deniz kenarı kamp yerlerini sizinle de paylaşmak istedim. Keşfedilmemiş doğasıyla son derece güzel kamp alanlarına sahip olan Batı Karadeniz ücretsiz kamp alanlarına gelin birlikte göz atalım.

YAZAR : melkeontheroad.com
KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE ZONGULDAK Zonguldak’ın Yöresel Yemekleri

Zonguldak’ın yöresel yemekleri listesinde kendinize uygun bir yemek bulacağınızdan eminiz. Batı Karadeniz’in incisi Zonguldak’a gelince kentte yaşayanların ne kadar şanslı olduğunu düşüneceğiniz tadına doyum olmayan pek çok lezzet sizleri bekliyor.

YAZAR : https://blog.biletbayi.com/zonguldakin-yoresel-yemekleri.html/